Святвечір
За релігійним календарем 6 січня віряни відзначають переддень Різдва, Святвечір. Це день, коли люди ходять по домівках і виконують колядки на щастя. Цього дня завершується Пилипівський піст, який починався 28 листопада.
Святвечір вважався насамперед сімейною вечерею. Коли в домі панували мир, спокій і злагода, а все горе і печалі віддавалися забуттю.
За старовинним звичаєм святковий стіл 6 січня спочатку посипали сіном, на згадку про вертеп і ясла, перший притулок Христа. Потім його покривали скатертиною, з-під якої найповажніший член сім'ї повинен був витягнути соломинку. Якщо вона була довгою, розраховували на хороший урожай, коротка соломинка пророкувала нестаток їжі.
До святкування Святої Вечері готуються з самого ранку.
Зустрічати Святвечір обов'язково треба в прибраній хаті. На свято треба одягатися у святковий чистий одяг.
У хаті під іконами встановлюють дідуха зі снопа жита, що символізує достаток.
Господині готують 12 святкових страв на вечерю.
Подають 12 страв, серед яких обов'язково мають бути узвар і кутя, а також часто готують вареники з капустою чи картоплею, пісний борщ, голубці з кашею, смажену рибу.
Заведено також відвідувати зі святковою вечерею хрещених.
Після вечері вночі дівчата проводять ворожіння на наречених.
Діти ходять по сусідніх хатах та колядують:
Добрий вечір тобі, пане господарю!
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!
Застеляйте столи та все килимами.
Радуйся! Ой, радуйся, земле…
Та кладіть калачі з ярої пшениці.
Радуйся! Ой, радуйся, земле…